Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ζωή στην ξηρά είναι ένα δισ. έτη αρχαιότερη! Ancient rocks show life could have flourished on Earth 3.2 billion years ago

Στην εικονιζόμενη περιοχή της βορειοδυτικής Αυστραλίας ζούσαν πριν από 3,2 δισ. έτη οι πρώτες μορφές ζωής που βγήκαν από το νερό στη στεριά. The oldest samples are sedimentary rocks that formed 3.2 billion years ago in northwestern Australia. They contain chemical evidence for nitrogen fixation by microbes. Credit: R. BUICK / UNIV. OF WASHINGTON

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι πρώτες μορφές ζωής στη Γη δημιουργήθηκαν στο νερό πριν από περίπου 3,6 δισ. έτη και χρειάστηκαν περίπου ενάμισι δισ. έτη μέχρι κάποια μορφή ζωής να βγει από το νερό και να αρχίσει να ζει στη στεριά. Νέα ευρήματα ανατρέπουν τα δεδομένα αφού δείχνουν ότι κάποιες μορφές ζωής ζούσαν στη στεριά πριν από 3,2 δισ. έτη.

Η ανακάλυψη

Chemical evidence hints that early microbes may have ‘crawled’ out of the ocean and lived on land by pulling nitrogen out of the air 3.2 billion years ago. The results were published Feb. 16 in Nature.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον μελέτησαν δείγματα πανάρχαιων πετρωμάτων από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Εντόπισαν σε αυτά τα πετρώματα ίχνη της παρουσίας μικροβιακών μορφών ζωής ηλικίας 3,2 δισ. ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μορφές ζωής που επιβίωναν απορροφώντας άζωτο από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι οι πρώτες μορφές ζωής που ανέπτυξαν την ικανότητα να ζουν με το άζωτο της ατμόσφαιρας έκαναν την εμφάνιση του πριν 1,5-2,2 δισ. έτη. Αν και το οξυγόνο θεωρείται ο πιο σημαντικός σύμμαχος της ζωής, εντούτοις το άζωτο είναι το χημικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για την ύπαρξη γονιδίων στους οργανισμούς. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».