Marina Vladimirovna
Fedorova, The trash of consumer society.
Οι τροφές που χάνονται και
πετιούνται, ευθύνονται σχεδόν για το 10% των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου»,
σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Common estimates for global food waste are too low,
according to Dutch researchers, who suggest every person in the world is
wasting about 500 calories of food a day. Wasted and lost food accounts for
almost 10% of all our greenhouse gas emissions, according to the UN.
Το
πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια χωρίς να
καταναλωθούν, είναι πολύ μεγαλύτερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις, υποστηρίζει
μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν ο μέσος άνθρωπος στη Γη
πετάει κάθε μέρα φαγητό ισοδύναμο με περίπου 527 θερμίδες. Αν δεν υπήρχε αυτή η
σπατάλη, θα μπορούσαν να τραφούν πέντε άνθρωποι, αντί για τέσσερις, από το
φαγητό στην κουζίνα ενός μέσου νοικοκυριού.
Η
προηγούμενη εκτίμηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων
Εθνών ήταν ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος πετάει καθημερινά φαγητό 214
θερμίδων. Η νέα υπερδιπλάσια ποσότητα των 527 θερμίδων είναι περίπου το ένα
πέμπτο των 2.500 θερμίδων που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να διατηρήσει
το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οι
ερευνητές, με επικεφαλής τη Μόνικα βαν ντεν Βέρμα του ολλανδικού Πανεπιστημίου
του Βαγκενίγκεν, που ανέλυσαν στοιχεία για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου
πληθυσμού και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, υπολόγισαν ότι η σπατάλη των τροφίμων αρχίζει όταν
οι άνθρωποι ξεπερνούν σε μέση καταναλωτική δαπάνη τα 6,7 δολάρια τη μέρα.
Sparrows feeding on
leftovers at a cafe in Germany. GETTY IMAGES
Το
2011 ο FAO είχε εκτιμήσει ότι περίπου το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων
χάνεται και καταστρέφεται πριν φθάσει στους καταναλωτές ή πετιέται από τους
τελευταίους. Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι, όσον τουλάχιστον αφορά τα νοικοκυριά,
το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
«Το
πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο από όσο νομίζουμε. Πρέπει να αφυπνιστούμε. Ελπίζω
ότι η μελέτη μας θα χτυπήσει το καμπανάκι. Η αξία της τροφής πέφτει όσο κανείς
γίνεται πλουσιότερος. Όσα περισσότερα έχει κανείς για να φάει, τόσο πιθανότερο
είναι να τα πετάξει τελικά», δήλωσε η βαν ντεν Μπος.
Πέρα
από τις απώλειες πολύτιμων τροφών που θα μπορούσαν να θρέψουν τους φτωχούς,
υπάρχουν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφενός όταν επιβαρύνονται οι
χωματερές και αφετέρου επειδή επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, λόγω της
υπερβάλλουσας παραγωγής και διακίνησης τροφίμων. Οι τροφές που χάνονται και
πετιούνται, ευθύνονται σχεδόν για το 10% των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου»,
σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγές: Consumers
discard a lot more food than widely believed: Estimates of global food waste
using an energy gap approach and affluence elasticity of food waste. PLoS
ONE 15(2): e0228369. doi.org/10.1371/journal.pone.0228369 - https://www.bbc.com/news/science-environment-51450727 - https://www.tovima.gr/2020/02/13/science/o-mesos-anthropos-sti-gi-petaei-fagito-527-thermidon-ti-mera/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου