Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Εξετάσεις DNA έριξαν φώς στο μυστήριο για το θρυλικό Γέτι, Geneticist cracks mythical Yeti case

Truth unfolded: The mystery of the ancient tale of the Abominable Snowman may finally be solved.

Με τη σφραγίδα της εγκυρότητας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τη βοήθεια της Γενετικής και την ανάλυση DNA γράφτηκε το τελευταίο –μέχρι το επόμενο- επεισόδιο στην μυθολογία που συνοδεύει το «μαγικό πλάσμα» των Ιμαλαΐων, όπως αποδίδεται στα ελληνικά η θιβετιανή ονομασία του «γέτι».

Myth or reality? Hairs from two animals found in the Himalayas were a 100 per cent match to an ancient polar bear jaw bone from Norway.

Το γιγαντόσωμο πλάσμα που έχει στοιχειώσει εδώ και αιώνες τους ντόπιους, αλλά και γενιές ορειβατών και θιασωτών του ανεξήγητου, φαίνεται ότι αποτελεί ένα υβρίδιο πολικής και καφέ αρκούδας, το οποίο μάλιστα – σύμφωνα με τον επιστήμονα που υπογράφει την έρευνα- ζει ακόμα στην «Στέγη του Κόσμου» όπως αποκαλείται η ψηλότερη οροσειρά της Γης.

Undated photo made available by Britain's Channel 4 television of Oxford University genetics professor Bryan Sykes posing with a prepared DNA sample taken from hair from a Himalayan animal.

Ο Μπράιαν Σάικς, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πραγματοποίησε τεστ DNA σε τρίχες που προέρχονταν από «άγνωστο είδος», οι οποίες είχαν εντοπιστεί στη Βόρεια Ινδία και στο Μπουτάν, σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων από το πρώτο εύρημα και τις ταυτοποίησε σε απόλυτο βαθμό με το γονιδίωμα ενός μακρινού προγόνου της πολικής αρκούδας που έζησε 120.000 έως 40.000 χρόνια πριν από την εποχή μας στην Νορβηγία.

A footprint of Yeti, discovered near Mount Everest in 1951.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι είναι σχεδόν απόλυτα βέβαιος ότι το «γέτι» ζει ακόμα στα Ιμαλάια, δεδομένου ότι τα δύο δείγματα τριχών που εξέτασε είναι σχετικά πρόσφατα, με το παλιότερο να χρονολογείται από την δεκαετία του 1970 και το νεότερο από τις αρχές της νέας χιλιετίας. 

Terrifying mythical creature or just a bear? UK geneticist may have unlocked the truth about the Yeti, or Abominable Snowman.

«Αποδείχθηκε μέσω του τεστ DNA ότι έχουμε ένα άγνωστο είδος εδώ και 40.000 τουλάχιστον χρόνια, το οποίο όμως φαίνεται ότι ακόμα βρίσκεται ανάμεσά μας», ανέφερε ο κ. Σάικς και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ακόμα πολλά κενά που πρέπει να συμπληρώσουμε με επιστημονικό τρόπο. Δεν υποστηρίζω πως ένα προϊστορικό είδος αρκούδας περιπλανιέται στα βουνά. Είναι πιθανό να πρόκειται για ένα υποείδος καφέ αρκούδας που κατάγεται από τον πρόγονο της πολικής αρκούδας ή να πρόκειται για ένα υβρίδιο καφέ αρκούδας και του απογόνου της προϊστορικής πολικής αρκούδας. Θα πρέπει να κάνουμε και άλλες έρευνες τόσο στο πεδίο όσο και στο εργαστήριο, έτσι ώστε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα», κατέληξε ο καθηγητής. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ένας μύθος φαίνεται ότι έχει αρκετή δόση αλήθειας και με την βοήθεια της επιστήμης είναι πιθανό να λυθεί ένα αίνιγμα που κρατάει από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.