Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ρίτσαρντ Ντόκινς: «Οι εξωγήινοι έχουν θρησκείες και δεν κάνουν σεξ». Do ALIENS hold the key to why we have sex? Richard Dawkins says ET could reveal why animals use it to reproduce - and even the origins of life

Για την εξέλιξη της ζωής στη Γη αλλά και τους εξωγήινους μίλησε ο Ρίτσαρντ Ντόκινς. While Richard Dawkins (pictured) believes aliens and humans share certain traits, there are others that will fall by the wayside - including sex. He told MailOnline that sex is a great unanswered question of evolution, and finding alien life could help solve the mystery of why most animals rely on it to reproduce.

Για πολλοστή φορά ο διάσημος εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας με τις απόψεις του. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Daily Mail ο βρετανός επιστήμονας διατυπώνει ένα νέο «πακέτο» θεωριών που αφορά την εξέλιξη της ζωής υποστηρίζοντας ότι το σεξ είναι πιθανώς μια γήινη «εφεύρεση» για την αναπαραγωγή.

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς τα τελευταία 30 χρόνια διατυπώνει μέσα από τα βιβλία και τις ομιλίες του μια σειρά από ενδιαφέρουσες, εναλλακτικές, επαναστατικές αλλά και αμφιλεγόμενες θεωρίες και απόψεις τόσο για την εξέλιξη της ζωής αλλά και του ανθρώπου αλλά και για ηθικά, πνευματικά και άλλα ζητήματα. Η θεωρία που τον έκανε διάσημο όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά στο ευρύ κοινό είναι εκείνη στην οποία διατυπώνει την άποψη ότι δεν υπάρχει ένας υπερφυσικός δημιουργός και ότι η θρησκευτική πίστη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψευδαίσθηση, ως μία ψευδής εμμονή και πεποίθηση. Το βιβλίο του «Η περί Θεού αυταπάτη» έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ και προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο θύελλα αντιδράσεων.

Σεξ και θρησκεία

The alien has landed. But in the event, would any visitors from another planet be driven by spiritual inquiry? Richard Dawkins has tweeted that alien civilisation will be so advanced they won't be religious. Photograph: Allstar/Cinetext/Universal

Ο Ντόκινς αναρωτιέται στη συνέντευξη του για τη χρησιμότητα του σεξ αναφέροντας ότι η ύπαρξη του είναι «προβληματική» από εξελικτική σκοπιά για αυτό μάλιστα εκτιμά ότι οι εξωγήινοι πιθανώς δεν  χρησιμοποιούν το σεξ για να αναπαράγονται. Για αυτό όπως αναφέρει ο Ντόκινς ανάμεσα στα πολλά άλλα πράγματα που θα μάθουμε όταν έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους είναι και το γιατί εμφανίσθηκε στη Γη το σεξ.

Ο Ντόκινς βρίσκει επίσης αν όχι προβληματικό πάντως περιοριστικό το γεγονός ότι η ζωή στη Γη χωρίστηκε σε δύο φύλα και ότι στους εξωγήινους κόσμους δεν θα υπάρχουν μόνο αρσενικά και θηλυκά. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εικασία του Ντόκινς είναι ότι οι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί είναι πιθανό να έχουν αναπτύξει θρησκευτική συνείδηση.

«Δεν νομίζω ότι θα είναι έκπληξη αν έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους και μάθουμε ότι έχουν θρησκείες. Οι ανθρωπολόγοι έχουν διαπιστώσει την παρουσία θρησκευτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς που γνωρίζουμε. Υποθέτω ότι κάθε εξωγήινος πολιτισμός που έγινε τόσο προηγμένος τεχνολογικά ώστε να καταφέρει να φτάσει μέχρι εδώ ή να επικοινωνήσει μαζί μας όταν βρισκόταν στα αρχικά στάδια της ύπαρξης του θα πέρασε τη φάση της αβεβαιότητας για τον κόσμο που τον περιβάλλει και γενικότερα για αυτό που ονομάζουμε με μια λέξη ‘άγνωστο’. Πριν λοιπόν κατανοήσουν τους νόμους της φύσης και του σύμπαντος είναι λογικό για να εξηγήσουν αυτό το άγνωστο να βρήκαν καταφύγιο σε κάποια θρησκεία» αναφέρει ο Ντόκινς.

Η εμφάνιση

The comments were made at the Starmus festival in Tenerife. It hosts presentations from astronauts, cosmonauts, nobel prize winners and prominent figures from science, culture, the arts and music. This year's guests include Stephen Hawking (pictured), Brian May and Alexei Leonov - the first man to spacewalk.

Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της ομιλίας του Ντόκινς στο μεγάλο φεστιβάλ επιστήμης Starmus που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην Τενερίφη. Στην ομιλία του ο βρετανός επιστήμονας επικεντρώθηκε στο πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εξωγήινοι και κρίνει ότι δεν θα έχουν σημαντικές διαφορές από τις μορφές ζωής που συναντούμε στη Γη.

Mr Dawkins (pictured) also said he wants biologists to start to consider what other life might be like in the event we discover we are not alone - which he claims is increasingly unlikely. He believes there's lots of life in the universe, and its may be so rare and spaced out, it will never come into contact.

Ο Ντόκινς έφερε το παράδειγμα της όρασης υποστηρίζοντας ότι σε ένα κόσμο με άπλετο φως (όπως η Γη) τα μάτια των τοπικών μορφών ζωής θα εξελίχθηκαν με τρόπο παρόμοιο με εκείνον των μορφών ζωής στον πλανήτη μας. Ο Ντόκινς όπως και πολλοί άλλοι πιστεύει ότι το τεράστιο πλήθος πλανητικών συστημάτων στο Σύμπαν καθιστά πρακτικά αδύνατο να είναι η Γη ο μόνος κόσμος στον οποίο αναπτύχθηκε ζωή. Για αυτό και καλεί τους συναδέλφους του να μην αναζητούν την αρχή της ζωής εντός του πλανήτη μας γιατί πιθανότατα αυτή ξεκίνησε κάπου αλλού και μόνο με την επικοινωνία με εξωγήινους μπορεί να βρούμε το νήμα της.  

Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου