Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Η Ύδρα, ο μικρός δορυφόρος του Πλούτωνα, καλύπτεται με πάγο. Pluto's Moon Hydra Sheathed in Ultraclean Water Ice

Τα νέα δεδομένα από το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA αποδεικνύουν την ύπαρξη καθαρού πάγου στην επιφάνεια της Ύδρας, του δορυφόρου του Πλούτωνα. Η διάμετρος της Ύδρας είναι μόλις 50 χιλιόμετρα, ενώ η διάμετρος του Χάροντα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Πλούτωνα, είναι 1210 χιλιόμετρα. Measurements from NASA's New Horizons probe suggest that Pluto's farthest moon, Hydra, is covered in highly pure water ice. Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Η Ύδρα, ένας από τους δορυφόρους του Πλούτωνα, είναι σχεδόν πλήρως καλυμμένος με πάγο από σχεδόν «παρθένο» νερό, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες της NASA.  Η εκτίμηση προέρχεται από την ανάλυση των στοιχείων που έστειλε το σκάφος «New Horizons», το οποίο πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι.

Πεντακάθαρη

Η Ύδρα, ο πιο απομακρυσμένος δορυφόρος του Πλούτωνα, έχει «παρθένο» νερό! Hydra, Pluto's outermost moon, is about 31 miles (50 kilometers) in diameter. Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Ο πάγος της Ύδρας είναι πολύ πιο καθαρός από τους πάγους στα άλλα φεγγάρια του νάνου πλανήτη, όπως του πολύ μεγαλύτερου και σκοτεινότερου Χάροντα, γι' αυτό άλλωστε η Ύδρα αντανακλά στο ηλιακό φως σαν λαμπερή χιονόμπαλα. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σάιμον Πόρτερ του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο έκαναν λόγο για «απίστευτη καθαρότητα» στο παγωμένο κρυστάλλινο νερό της Ύδρας, χωρίς να γνωρίζουν γιατί αυτό συμβαίνει.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος δορυφόρος, ο πιο μακρινός από τον Πλούτωνα, δημιουργήθηκε από θραύσματα πάγου που εκτινάχθηκαν στο διάστημα, όταν μια σύγκρουση δύο ουράνιων σωμάτων πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια δημιούργησε το σύστημα Πλούτωνα-Χάροντα και των μικρότερων φεγγαριών. Η Ύδρα έχει διάμετρο περίπου 50 χιλιομέτρων, ενώ ο Χάροντας 1.210 χλμ.