Εντοπίστηκαν
πήλινα δοχεία που περιείχαν κρασί ηλικίας περίπου 8.000 ετών. 8,000-year-old
pottery fragments from two sites in the Republic of Georgia, South Caucasus,
have revealed the earliest biomolecular archaeological and archaeobotanical
evidence of grape wine and winemaking. The discovery is described in a paper
published online in the Proceedings of
the National Academy of Sciences. Early Neolithic jar, circa 6000-5000 BC,
from Khramis Didi-Gora in the Republic of Georgia. Note the probable grape
cluster motives encircling the mouth of the vessel, and the small base, which
would have been inadequate for a free-standing vessel. The latter feature
suggests that the jar was once partly or wholly buried underground, like modern
qvevris (Georgian, ‘large jars’). This specimen is nearly a meter (3.3 feet)
tall and a meter (3.3 feet) broad, with a volume exceeding 80 gallons. Image credit: Mindia Jalabadze / National
Museum of Georgia
Καναδοί,
Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Γεωργιανοί επιστήμονες και αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε
δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας, πρωτεύουσας
της Γεωργίας, μεγάλα πήλινα δοχεία που στο εσωτερικό τους υπήρχαν τα αρχαιότερα
μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, ηλικίας περίπου 8.000 ετών. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι
η παραγωγή κρασιού άρχισε κάπου στο νότιο Καύκασο, στα σύνορα ανατολικής
Ευρώπης και δυτικής Ασίας.
Η
ανακάλυψη
The excavated sites
contained the remains of two Neolithic villages at Gadachrili Gora (pictured)
and Shulaveris Gora.
Τα
χημικά ίχνη του κρασιού (ταρταρικό οξύ και άλλα οργανικά οξέα) ανακαλύφθηκαν σε
οκτώ δοχεία, από το οποίο το αρχαιότερο χρονολογείται από το 5980 π.Χ. περίπου.
Παρόμοια πιθάρια χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στη Γεωργία για τη ζύμωση του
κρασιού (στη χώρα καλλεργούνται πάνω από 500 ποικιλίες κρασιών). Σε κάθε ένα
από τα δύο νεολιθικά γεωργιανά χωριά εκτιμάται ότι ζούσαν περίπου 60 άτομα, που
ήσαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Κάθε δοχείο έχει ύψος περίπου 80 εκατοστών και
διάμετρο 40 εκατοστών.
Κάποια
από τα αγγεία, που έχουν γκριζωπή απόχρωση, φέρουν εικόνες αμπελιών και έναν
άνδρα που χορεύει (μάλλον μεθυσμένος...). Μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες ενδείξεις
οινοποιΐας είχαν βρεθεί σε κεραμικά ηλικίας περίπου 7.000 έως 7.500 ετών από τα
όρη του Ζάγρου στο βορειοδυτικό Ιράν (5400 έως 5000 π.Χ.). Στην Κίνα έχουν
ανακαλυφθεί ίχνη κρασιού όχι από αμπέλια, αλλά από ρύζι, μέλι και φρούτα, που χρονολογούνται
πρι 7.000 ετών περίπου.
Οι
ερευνητές, με επικεφαλής στον Στέφεν Μπατιούκ του Πανεπιστημίου του Τορόντο,
που έκαναν την ανακάλυψη στις περιοχές ανασκαφών Γκανταχρίλι Γκόρα και
Σουλαβέρις Γκόρα, καθώς και τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PNAS»
δήλωσαν ότι «πρόκειται για το αρχαιότερο
παράδειγμα καλλιέργειας άγριου ευρασιατικού αμπελιού με αποκλειστικό στόχο την
παραγωγή κρασιού».
For the Neolithic
Georgians, the drinking and offering of wine would have permeated nearly every
aspect of life from medical practice to special celebrations. Pictured is a
Neolithic jar from the site of Khramis Didi Gora.
Είναι
μια ακόμη ένδειξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τον κεντρικό, πανάρχαιο και
πολύπλευρο ρόλο του κρασιού στον πολιτισμό και ειδικότερα στη θρησκεία, στην
ιατρική, στις κοινωνικές επαφές, στην κουζίνα, την οικονομία κ.α. Σύμφωνα με
τον Μπατιούκ, «το ευρασιατικό αμπέλι, από
το οποίο σήμερα παράγεται το 99,9% του κρασιού παγκοσμίως, έχει τις ρίζες του
στην περιοχή του Καυκάσου».
Πηγές:
http://www.pnas.org/content/early/2017/11/07/1714728114.abstract
- http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=915651