Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ποιος διαβάζει τις σκέψεις μας; Brain decoding: Reading minds

ILLUSTRATION BY PETER QUINNELL; PHOTO: KEVORK DJANSEZIAN/GETTY

Οι επιστήμονες μπορούν, τώρα, μέσω μιας ειδικής σάρωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου να αποκωδικοποιούν τις σκέψεις, τα όνειρα, αλλά και τις προθέσεις μας. Σε δημοσίευμα του περιοδικού Nature, ο νευροεπιστήμονας Jack Gallant από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξηγεί την εντυπωσιακή προσπάθειά του.

Στην αριστερή πλευρά της οθόνης του υπολογιστή που βρίσκεται στο εργαστήριό του προβάλλονται αποσπάσματα από τα φιλμ που έδωσε σε έναν εθελοντή να μελετήσει, καθώς μια συσκευή σάρωνε τον εγκέφαλο του. Στη δεξιά πλευρά της οθόνης, το ειδικό πρόγραμμα του υπολογιστή χρησιμοποιεί λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων της σάρωσης για να μαντέψει τι έβλεπε ο εθελοντής τη στιγμή που παρατηρούσε τις εικόνες.

Σε ένα οπτικό απόσπασμα από την ταινία «Νύφες σε πόλεμο» (Bride Wars), η ηθοποιός Anne Hathaway εμφανίζεται να λογομαχεί με την Kate Hudson. O αλγόριθμος επιβεβαιώνει με «αυτοπεποίθηση» την εικόνα, εμφανίζοντας στην οθόνη του υπολογιστή τις λέξεις «γυναίκα» και «συζήτηση», γραμμένες σε έντονη γραμματοσειρά. Στη συνέχεια, στη προβολή μιας υποβρύχιας σκηνής ενός ντοκιμαντέρ, το πρόγραμμα του υπολογιστή δυσκολεύεται να κατανοήσει την εικόνα. Κάποια στιγμή, θα σημειώσει σε μια μικρότερη … δειλή γραμματοσειρά τις λέξεις: «φάλαινα» και «βουτιά». 

Ομάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο επιχειρούν, αυτήν την εποχή, με τη χρήση ανάλογων τεχνικών να αποκωδικοποιήσουν εγκεφαλικές λειτουργίες και να καταγράψουν τι σκέφτονται, θυμούνται, ακούν και αισθάνονται οι άνθρωποι.

Αν και αρκετές εταιρείες δηλώνουν ότι θα ήθελαν οι έρευνες να οδηγήσουν στη δημιουργία ποικίλων εφαρμογών, οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους, προκειμένου να κατανοήσουν τους κώδικες και τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να προσδώσει νόημα στον κόσμο που μας περιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου