Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Ο «Αδάμ» εμφανίστηκε στη Γη πριν από 209.000 χρόνια, ‘Adam’ walked the Earth 209,000 years ago: UK scientists claim the first man lived 9,000 years earlier than previously thought

Titian, Adam and Eve, c. 1550. Μια νέα μελέτη τοποθετεί στη σωστή του θέση στην ιστορία της εξέλιξης τον «Αδάμ» αναφέροντας ότι συνέπεσε με την «Εύα» χρονικά επάνω στη Γη. Our most common male ancestor walked the earth 209,000 years ago - earlier than scientists commonly thought - according to new research from the University of Sheffield.

Ο πιο κοινός αρσενικός μας πρόγονος, ο «Αδάμ», φαίνεται να διαθέτει πλέον οριστική χρονολογία γέννησης – και αυτή τοποθετείται 9.000 χρόνια πριν από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Αντίθεση με προηγούμενα αποτελέσματα

A study at Arizona University claimed the human Y chromosome originated in a different species through interbreeding which dates 'Adam' to be twice as old. (Photo : Reuters)

Βρετανοί και αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «Αδάμ» έζησε πριν από 209.000 χρόνια. Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης σύμφωνα με τα οποία η εμφάνιση του χρωμοσώματος Υ έγινε πριν από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου και αφορούσε κάποιο προγονικό είδος.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Human Genetics» ο δρ Εραν Ελχαϊκ από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και ο δρ Νταν Γκράουρ από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον χρησιμοποίησαν συμβατικά βιολογικά μοντέλα προκειμένου να χρονολογήσουν τον πιο πρόσφατο κοινό αρσενικό μας πρόγονο. Στόχος τους ήταν να τοποθετήσουν τον «Αδάμ» στη σωστή του θέση στην ιστορία της εξέλιξης.

Εμφάνιση 9.000 χρόνια νωρίτερα

The team dated 'Adam' using conventional biological models to identify private, derived gene mutations on this lineage.

Η ανάλυση έδειξε ότι αυτός εμφανίστηκε 9.000 νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν. Τα νέα ευρήματα τοποθετούν τον «Αδάμ» μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με την εμφάνιση του ετέρου ημίσεός του, της «Εύας», του γενετικού δηλαδή μητρικού προγόνου του ανθρώπινου είδους.

Το σημαντικό αυτό εύρημα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλη πρόσφατη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Αριζόνας η οποία είχε δείξει πως το ανδρικό χρωμόσωμα Υ εμφανίστηκε σε ένα διαφορετικό είδος μέσω διασταύρωσης, γεγονός που υποτίθεται ότι έκανε τον «Αδάμ» να είναι δύο φορές αρχαιότερος από την «Εύα».

«Μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια» σημείωσε ο δρ Ελχαϊκ και συμπλήρωσε: «είναι φανερό ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν διασταυρώθηκαν με ανθρωποειδή που έζησαν πριν από 500.000 χρόνια. Είναι επίσης εμφανές ότι δεν υπήρχε μόνο ένας ‘Αδάμ’ και μια ‘Εύα’, αλλά ομάδες από ‘Αδάμ και Εύες’ που ζούσαν η μια δίπλα στην άλλη και συμπορεύονταν στη Γη».

Χωρίς επιστημονική αξία η μελέτη από την Αριζόνα

Lucas Cranach the Elder, Adam and Eve in paradise (The Fall), 1533.

Ο ερευνητής εξήγησε ότι με τη νέα μελέτη αποδεικνύεται πως τα ερευνητικά στοιχεία των ειδικών από την Αριζόνα δεν έχουν επιστημονική αξία. «Στην πραγματικότητα, η υπόθεσή τους δημιουργεί ενός είδους παράδοξο σε ό,τι αφορά τον χώρο και τον χρόνο. Αν λαμβάναμε υπόψη μας σοβαρά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι το παρελθόν θα μπορούσε να αλλάξει από την απόφαση της μητέρας του να μην τον συλλάβει στο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό; Δίνει ένα αναδρομικό τέλος στο είδος μας. Η υπόθεση μοιάζει με την ταινία ‘Επιστροφή στο Μέλλον’, στην οποία ο Μάρτι (Μάικλ Τζέι Φοξ) ανησυχεί ότι οι γονείς του δεν θα συναντιούνταν ποτέ και έτσι εκείνος δεν θα γεννιόταν ποτέ»…