Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Λίγες θερμίδες για πιο... νέο εγκέφαλο. Calorie-restricting diets slow aging, study finds

Otto Dix, Portrait de mes parents, 1921. Μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι η ολιγοθερμιδική διατροφή καθυστερεί τη γήρανση και την άνοια. The adage 'you are what you eat' has been around for years. Now, important new research provides another reason to be careful with your calories. Neuroscientists at NYU Langone Medical Center have shown that calorie-reduced diets stop the normal rise and fall in activity levels of close to 900 different genes linked to aging and memory formation in the brain.

Λέμε επί έτη πως «είμαστε ό,τι τρώμε». Τώρα, σημαντική νέα μελέτη μάς παρέχει περαιτέρω λόγους ώστε να προσέχουμε πολύ τι τρώμε προκειμένου να… είμαστε για περισσότερο χρόνο με «σώας τας φρένας» σε αυτόν τον κόσμο.

Επίδραση σε 900 γονίδια της γήρανσης και της μνήμης

H «φτωχή» σε θερμίδες διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να σώσει τον εγκέφαλο από τη γήρανση. Low carb, calorie-reduced diets affect 900 different genes linked to ageing and memory formation in the brain.

Νευροεπιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι η διατροφή περιορισμένων θερμίδων παρεμβαίνει στην αύξηση και μείωση των επιπέδων δραστηριότητας σχεδόν 900 διαφορετικών γονιδίων που συνδέονται με τη γήρανση και τον σχηματισμό της μνήμης στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές ανέφεραν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας Νευροεπιστήμης που λαμβάνει χώρα στην Ουάσινγκτον από τις 15 ως τις 19 Νοεμβρίου, ότι τα πρώτα αυτά πειραματικά τους αποτελέσματα που αφορούσαν θηλυκά ποντίκια μαρτυρούν πώς μια διατροφή «φτωχή» σε θερμίδες μπορεί να εμποδίσει ορισμένες πτυχές της γήρανσης και των χρόνιων νόσων στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

«Η μελέτη μας δείχνει πώς ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί πρακτικά να σταματήσει την έκφραση γονιδίων που συνδέονται με τη γήρανση» ανέφερε ο κύριος ερευνητής στη νέα μελέτη, νευροεπιστήμονας από το Ιατρικό Κέντρο Langone Στίβεν Γκίνσμπεργκ. Ο δρ Γκίνσμπεργκ τόνισε πως τα ευρήματα της ομάδας του δεν πρέπει να μεταφράζονται στο ότι ο περιορισμός θερμίδων είναι η «πηγή της νεότητας». «Ωστόσο προσφέρει επιπλέον στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της διατροφής σε ό,τι αφορά την επιβράδυνση των επιπτώσεων της γήρανσης αλλά και των νόσων που σχετίζονται με αυτήν».

Παρότι τα ολιγοθερμιδικά διατροφικά μοτίβα είναι γνωστό επί δεκαετίες ότι επιμηκύνουν τη ζωή τρωκτικών και άλλων θηλαστικών, η επίδρασή τους στον άνθρωπο δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Μελέτες έχουν μέχρι στιγμής δείξει ότι αυτού του είδους η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπέρτασης και εγκεφαλικού. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο δρ Γκίνσμπεργκ, η γενετική επίδραση της ολιγοθερμιδικής διατροφής στις περιοχές της μνήμης και της μάθησης του εγκεφάλου δεν είχε αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Προηγούμενες ερευνητικές εργασίες επικεντρώνονταν στην επίδραση της διατροφής μόνο σε ένα ή δύο γονίδια τη φορά. Στη νέα ανάλυση όμως «σαρώθηκαν» περισσότερα από 10.000 γονίδια.

Πιο νέος ιππόκαμπος

Edvard Munch, La danse de la vie, 1899-1900. Diets such as these have been linked with a delayed onset of ageing and diseases such as heart disease, high blood pressure and stroke.

Στο πλαίσιο του πειράματος, ορισμένα θηλυκά ποντίκια (όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους τα θηλυκά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τα αρσενικά) κατανάλωναν τροφή με 30% λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνη που κατανάλωναν τα υπόλοιπα θηλυκά. Ιστολογικές αναλύσεις της περιοχής του ιππόκαμπου, η οποία επηρεάζεται νωρίτερα από τις υπόλοιπες περιοχές του εγκεφάλου στη νόσο Αλτσχάιμερ, διεξήχθησαν στα ποντίκια όταν εκείνα ήταν μεσήλικα ή όταν γέρασαν προκειμένου να εξεταστούν οι όποιες διαφορές στη γονιδιακή έκφραση με την πάροδο του χρόνου. Όπως προέκυψε, ο ιππόκαμπος των θηλυκών ποντικών που είχαν ακολουθήσει αυστηρή διατροφή παρέμενε πιο… νέος.

Καταλήγοντας ο δρ Γκίνσμπεργκ σημείωσε ότι η νέα αυτή μελέτη «ανοίγει ακόμη περισσότερο την πόρτα σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάλυση σχετικά με τον περιορισμό θερμίδων και τη γενετική της αντιγήρανσης».