Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Πρώτες εικόνες του Philae να αναπηδά στον κομήτη 67P. First pictures of Philae 'bounce' released

Το Philae, η σκιά του και το σύννεφο σκόνης που σήκωσε καταλαμβάνουν μόνο λίγα εικονοστοιχεία στην εικόνα του Rosetta. The image on the left shows the dust cloud thrown up by the landing. Right: Philae and its shadow. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM; pre-processed by Mikel Canania

Σχεδόν τέσσερις μέρες μετά την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA δημοσιοποίησε εικόνες που δείχνουν το ρομπότ Philae τη στιγμή που αναπηδά για πρώτη φορά στη σκονισμένη επιφάνεια του κομήτη 67P.

Οι εικόνες ελήφθησαν στις 12 Νοεμβρίου από το μητρικό σκάφος Rosetta, το οποίο παρακολουθούσε από ψηλά την κάθοδο της συσκευής μέχρι τον κομήτη. Το ρομπότ μόλις που διακρίνεται ως φωτεινή κουκκίδα δίπλα στην πιο σκούρα σκιά του, προκύπτει από την ανάλυση της ομάδας Δυναμικής Πτήσης της αποστολής. Λίγο πιο πέρα, μια μεγαλύτερη σκούρα κηλίδα πρέπει να είναι το σύννεφο σκόνης που σήκωσε το Philae ακουμπώντας για λίγο στην επιφάνεια.

Το πρώτο καρέ του animation ελήφθη στις 17.30 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη, μόλις πριν την πτώση του Philae. Το δεύτερο τραβήχτηκε πέντε λεπτά αργότερα και δείχνει ίχνη τoυ Philae. Philae touchdown site seen by Rosetta's navigation camera. The first image in this sequence was taken on 12 November at 15:30 UTC, just before the lander's first touchdown; the second image was taken at 15:35 UTC, right after touchdown. The large red circle indicates the position of the shadow of the dust cloud caused by the landing. The third image in the sequence is the same as the second, with the likely position of Philae and its shadow highlighted. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM; pre-processed by Mikel Canania

Μετά την πρώτη αναπήδηση, το Philae παρέμεινε ιπτάμενο για δύο ώρες και ανέβηκε σε ύψος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου πριν πέσει ξανά. Αναπήδησε και δεύτερη φορά πριν καταλήξει στην τελική του θέση, η οποία παραμένει ακόμα άγνωστη. Οι λιγοστές εικόνες που πρόλαβε να μεταδώσει το Philae υποδηλώνουν ότι το ρομπότ, το οποίο έχει μέγεθος πλυντηρίου, έπεσε στη σκιά ενός γκρεμού.

Το «σκοτεινό» τέλος

Philae took this shot when it was still 10km above the surface. Photograph: Esa/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR

Λόγω της περιορισμένης ηλιοφάνειας το Philae δεν κατάφερε να φορτίσει τη μπαταρία του και σώπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου, πιθανώς για πάντα. Τα δεδομένα που πρόλαβε να μεταδώσει, των οποίων η ανάλυση εκκρεμεί, θα δείξουν μεταξύ άλλων αν το τρυπάνι του λειτούργησε και έδωσε δείγματα για ανάλυση.

Πριν την απώλεια επαφής, οι μηχανικοί της αποστολής στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έδωσαν εντολή στο Philae να ανυψώσει τον κορμό του κατά 4 εκατοστά και να στρέψει το σώμα του προς το φως. Ελπίζουν ότι αυτό θα προσφέρει λίγη περισσότερη λιακάδα για τη φόρτιση της μπαταρίας του, αν και μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχε υπάρξει νέα επικοινωνία. Η αποστολή Rosetta, κόστους 1,3 δισ. δολαρίων, εκτοξεύτηκε το 2004 και έγινε φέτος η πρώτη που ακολουθεί έναν κομήτη στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο.

Οι κομήτες, σώματα από πάγους, σκόνη και βράχια, θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Τα δεδομένα του Rosetta θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν στη Γη το νερό της, ίσως και τα βασικά συστατικά της ζωής.