Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

«Σκαντζόχοιρος» θα εξερευνά πλανήτες και αστεροειδείς. NASA Built a Hedgehog Robot to Explore Comets and Asteroids

Επαναστατικό ρομπότ της NASA θα μπορεί να κινείται σε δύσβατους εξωγήινους κόσμους. The 'hedgehog' rover moves by jumping around, and can fall and roll on almost any terrain.

Τα ρομποτικά οχήματα εξερεύνησης, τα γνωστά rover όπως αυτά που έχουν σταλεί στον Άρη, δεν μπορούν να κινούνται στις συχνά δύσβατες επιφάνειες πλανητών, δορυφόρων και σίγουρα θα έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες να κινηθούν πάνω σε αστεροειδείς.

After pointing itself in the right direction, Hedgehog can either hop long distances using one or two spikes or tumble short distances by rotating from one face to another.

Έτσι ομάδα ερευνητών κατασκεύασε για λογαριασμό της NASA ένα μικρό ρομποτάκι που μοιάζει με κύβο το οποίο διαθέτει εξογκώματα που του επιτρέπουν να κινείται (ουσιαστικά να κυλάει) με άνεση σε κάθε είδους επιφάνεια και να συλλέγει δεδομένα.

Two Hedgehog prototypes -- one from Stanford and one from JPL -- were tested aboard NASA's C-9 aircraft for microgravity research in June 2015.  During one of the experiments on the parabolic flights, the researchers confirmed that Hedgehog can also perform a 'tornado' manoeuvre, in which the robot aggressively spins to launch itself from the surface.

Το ρομπότ κατασκεύασε ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια ΜΙΤ και Στάνφορντ και το εργαστήριο αεριοπροώθησης JPL της NASA. Τα εξογκώματα του ρομπότ του επιτρέπουν στο ρομπότ να κινείται εύκολα παντού και στο εσωτερικό τους περιέχουν διάφορα όργανα και αισθητήρες για να κάνουν μετρήσεις και αναλύσεις του εδάφους και του αέρα. Δείτε ένα βίντεο για τον ρομποτικό «σκαντζόχοιρο» διαστημικής εξερεύνησης:

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το ρομπότ ως «σκαντζόχοιρο» και αυτό είναι το όνομα με το οποίο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.