Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

Άγνωστος δεινόσαυρος πρώτης γενιάς. New Species of Dinosaur Discovered in Wales

Εντοπίστηκε στην Ουαλία και έχει ηλικία άνω των 200 εκ. ετών. Καλλιτεχνική απεικόνιση του Dracoraptor hanigani. Paleontologists have discovered what they say is a new theropod dinosaur that lived 200 million years ago in Wales. Dracoraptor hanigani restored as a shoreline dwelling predator and scavenger. Image credit: Bob Nichols, paleocreations.com.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης των απολιθωμάτων ενός μυστηριώδους ζώου που εντοπίστηκε το 2014 σε μια περιοχή της Ουαλίας. Όπως αποδεικνύεται τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρων που είναι μάλιστα από εκ των πρώτων που έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη.

A tooth of Dracoraptor hanigani. Image credit: Martill D.M. et al.

Ονομάστηκε Dracoraptor hanigani που σημαίνει «δράκος ληστής» και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν δείχνουν ότι είχε μήκος δύο μέτρα, ύψος 70 εκατοστά και κινούνταν στα δύο του πόδια. Είχε πολλά, μεγάλα και ιδιαίτερα αιχμηρά δόντια γεγονός που υποδεικνύει ότι ήταν σαρκοφάγος. Έχει διαπιστωθεί ότι τα πρώτα είδη δεινοσαύρων έκαναν την εμφάνιση τους στη Γη πριν από περίπου 240 εκ. έτη και ήταν δίποδα σαρκοφάγα με μήκος 1-2 μέτρα. Τα απολιθώματα του D. hanigani εντοπίστηκαν στο εσωτερικό ιζηματογενών πετρωμάτων ηλικίας άνω των 200 εκ. ετών. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».