Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Το αρειανό έδαφος μάλλον είναι γόνιμο! First tomatoes, peas harvested on Mars, moon soil simulant

Καλλιεργήθηκαν με επιτυχία λαχανικά σε προσομοιωμένο χώμα. The second experiment on how to grow crops on Mars and moon soil simulant have given a surprising outcome. As a result of what the researchers in the Netherlands learned from their first experiments, they were able to grow ten different crop species. Tomatoes, peas, rye, garden rocket, radish and garden cress were harvested. The production of biomass on the Mars soil simulant was not statistically different from Earth control. (stock image). Credit: © macrolink / Fotolia

Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Ματ Ντέιμον κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ υποδυόμενος ένα αστροναύτη που εγκαταλείπεται στον Άρη και ανάμεσα στα άλλα που κάνει για να επιβιώσει είναι να καλλιεργήσει εκεί πατάτες. Ερευνητές στην Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι καλλιέργησαν με επιτυχία διάφορα λαχανικά σε χώμα που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της NASA και αποτελεί προσομοίωση του χώματος που υπάρχει στον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν τομάτες, αρακά, σίκαλη, ραπανάκι και κάρδαμο και οι σοδειές ήταν ποσοτικά και ποιοτικά παρόμοιες με εκείνες που καλλιεργούνται στο γήινο χώμα. «Η επιτυχής έκβαση της καλλιέργειας αποτέλεσε για εμάς πραγματική έκπληξη. Με την κατάλληλη προετοιμασία και φροντίδα το προσομοιωμένο χώμα μοιάζει να έχει πολλές δυνατότητες» αναφέρει ο Βίγκερ Βάμελινκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Wageningen και επικεφαλής των πειραμάτων. To μόνο λαχανικό που απέτυχε να αναπτυχθεί στα πειράματα ήταν το σπανάκι.

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για την δημιουργία αρχικά βάσεων και αργότερα αποικιών στον Άρη είναι φυσικά η διατροφή των ανθρώπων που θα βρίσκονται εκεί. Η δυνατότητα καλλιέργειας τροφών στο αρειανό περιβάλλον θα βοηθήσει τα μέγιστα την προσπάθεια κατοίκησης του Κόκκινου Πλανήτη από τον άνθρωπο.