Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Τρισδιάστατο ταξίδι στην αρχαία Πομπηία. Archaeologists Virtually Recreate House of Caecilius Iucundus in Pompeii

Σουηδοί ερευνητές αποκαλύπτουν τρισδιάστατη ξενάγηση στην κατοικία ενός πλούσιου τραπεζίτη που έζησε πριν από 2.000 χρόνια. An international team of researchers led by Lund University archaeologists has virtually reconstructed a large house of the Pompeian banker Lucius Caecilius Iucundus. A research paper about the virtual reconstruction is published in the journal SCIRES-IT. Peristylium (open courtyard) of the House of Caecilius Iucundus. Image credit: Emanuel Demetrescu et al.

Τη δυνατότητα να «ξαναχτίσουν» την αρχαία πόλη της Πομπηίας με τη βοήθεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας είχαν σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ.

Η φημισμένη αρχαία πόλη της νότιας Ιταλίας, με πληθυσμό που άγγιζε τους 20.000-30.000 κατοίκους, «έσβησε» το 79 μ.Χ. έπειτα από καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου. Έκτοτε ειδικοί, αρχαιολόγοι και λάτρεις της ιστορίας δυσκολεύονταν να φανταστούν την εικόνα των κτιρίων της Πομπηίας.

Όταν οι νέες τεχνολογίες «παντρεύονται» την ιστορία


Δείτε την 3D ξενάγηση των σουηδών ερευνητών. Lund University researchers have completed a detailed 3D reconstruction of a large house of the wealthy man Caecilius Iucundus in Pompeii. Credit: Lund University

Με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας, οι σουηδοί επιστήμονες άρχισαν το 2010 να εργάζονται πυρετωδώς για την εικονική «αναδόμηση» της ιστορικής πόλης, αποκαθιστώντας την εικόνα που είχε πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη που την βύθισε στον θάνατο.

An overhead view of Insula VI, the city block that was reconstructed. Credit: Swedish Pompeii Project

Το πρότζεκτ των ερευνητών βασίστηκε στην προηγμένη ψηφιακή αρχαιολογία και σε τρισδιάστατα μοντέλα τα οποία παρουσιάζουν την ολοκληρωμένη εικόνα ευρημάτων. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί σάρωσαν την περιοχή στην οποία κάποτε δέσποζε η αρχαία πόλη της Πομπηίας (2011-2012) και στην συνέχεια δημιούργησαν 3D απεικονιστικά μοντέλα στα οποία παρουσιάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων πριν από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι σουηδοί επιστήμονες προχώρησαν στην αναδόμηση της πολυτελούς κατοικίας του πλούσιου τραπεζίτη Lucius Caecilius Iucundus. «Συνδυάζοντας τις νέες τεχνολογίες και με παραδοσιακές μεθόδους, πλέον είμαστε σε θέση να περιγράψουμε την Πομπηία με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλη φορά» εξηγεί ο ψηφιακός αρχαιολόγος Νικολό Ντελ Ούντο από το Πανεπιστήμιο της Λουντ.

Μέσα από την 3D ξενάγησή τους, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τους εσωτερικούς χώρους της έπαυλης του τραπεζίτη, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα διακοσμητικά μοτίβα που κοσμούσαν τα δάπεδα και τους τοίχους της, στα έργα τέχνης και στα μεμονωμένα αντικείμενα της περιόδου. Δεν παραλείπουν μάλιστα τους εξωτερικούς χώρους της πολυτελούς κατοικίας, ενώ γίνεται αναφορά στις καθημερινές συνήθειες της οικογένειάς του αλλά και στην φροντίδα του νοικοκυριού.