Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Βρέθηκε έμβρυο σε θαλάσσιο συγγενή των δεινοσαύρων. Fossil of pregnant sea creature changes understanding of how reproductive system evolved

Πρόκειται για αναπάντεχη ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα στην εξέλιξη διαφόρων ειδών. Καλλιτεχνική απεικόνιση του Dinocephalosaurus που δεν έκανε αβγά αλλά γεννούσε... παιδιά. Fish-eating reptile Dinocephalosaurus, which lived about 245m years ago, gave birth to live babies rather than laying eggs. An artist's interpretation of an ancient mother Dinocephalosaurus swimming with an embryo developing within her. Credit: Dinghua Yang

Το 2008 εντοπίστηκαν στην Νότια Κίνα τα απολιθώματα ενός παράξενου θαλάσσιου όντος που έλαβε την ονομασία Dinocephalosaurus. Ήταν ένα πλάσμα που ζούσε πριν από περίπου 245 εκ. έτη δηλαδή πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων στον πλανήτη. Το ον αυτό είχε μήκος 3-4 μέτρα με πολύ μικρό σώμα και τεράστιο λαιμό που είχε μήκος περίπου δύο μέτρα! 

The star marks the spot where researchers discovered the pregnant Dinocephalosaurus remains. Credit: Liu, J. et al. Nature Communications. (2017).

Ο Dinocephalosaurus ανήκε στα Αρχοσαυρόμορφα, μια οικογένεια ζώων στην οποία ανήκουν οι κροκόδειλοι, οι δεινόσαυροι και τα πτηνά. Όλα τα είδη αυτής της οικογένειας αναπαράγονταν με αβγά.

A diagram of the specimen, with the hot pink area showing where the embryo's remains were discovered. Credit: Liu, J. et al. Nature Communications. (2017).

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που μελετούσαν τα απολιθώματα του Dinocephalosaurus εντόπισαν  μέσα στα τοιχώματα της θωρακικής κοιλότητας ένα μικρότερο ον. Επικεντρώθηκαν στην μελέτη του όντος για να διαπιστώσουν αν επρόκειτο για το τελευταίο γεύμα του Dinocephalosaurus πριν χάσει την ζωή του. Όπως αναφέρουν στην δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» οι ερευνητές το ον αυτό δεν ήταν κάποιο θήραμα αλλά ένα έμβρυο! Οι ερευνητές αναφέρουν ότι την στιγμή που ο Dinocephalosaurus πέθανε το έμβρυο είχε ανάπτυξη περίπου 50 εκατοστών. Η ανακάλυψη ανατρέπει τα δεδομένα την αναπαραγωγική διαδικασία της οικογένειας των Αρχοσαυρόμορφων και μπορεί να ρίξει νέο φως στην εξέλιξη των ειδών της οικογένειας.