Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Κορυφαίο βραβείο για τους αλγόριθμους των «κυματίων». Abel Prize 2017: Yves Meyer wins 'maths Nobel' for work on wavelets

To βραβείο Άμπελ απονέμεται στον Ιβ Μεγιέ για την θεωρία των κυματίων με εφαρμογές που ξεκινούν από τη συμπίεση αρχείων και φτάνουν μέχρι το Διάστημα. Frenchman wins prestigious prize for theory that links maths, information technology and computer science. Yves Meyer. Photograph: B. Eymann/Académie des sciences

Το φετινό βραβείο «Άμπελ», το οποίο θεωρείται το «Νόμπελ των Μαθηματικών», απονέμεται στον γάλλο μαθηματικό Ιβ Μεγιέ (Yves Meyer) για την καθοριστική συμβολή του στη «θεωρία των κυματίων» - ένα μαθηματικό εργαλείο με ευρείες εφαρμογές, από τη συμπίεση των ψηφιακών αρχείων μέχρι την ιατρική και την κοσμολογία.

Το βραβείο απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών και συνοδεύεται από το ποσό των έξι εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (περίπου 710.000 δολάρια).

«Δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα μαθηματικών ανακαλύψεων που έχουν επηρεάσει τόσο άμεσα την κοινωνία» δήλωσε ο μαθηματικός Ζαν-Μισέλ Μορέλ, συνάδελφος του Μεγιέ στην École normale supérieure του Παρισιού, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του Nature.

Η θεωρία των κυματίων

The French mathematician was cited “for his pivotal role in the development of the mathematical theory of wavelets.” Photograph: Olena Shmahalo/Quanta Magazine

Οι αλγόριθμοι που βασίζονται στη θεωρία των κυματίων χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια ευρέως για την επεξεργασία, ανάλυση και αποθήκευση των πληροφοριών, στην ιατρική διαγνωστική, στον τομέα του κινηματογράφου, της ψηφιακής ψυχαγωγίας, ή ακόμα στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων του Αϊνστάιν.

Με τις πρωτοποριακές εργασίες του Μεγιέ που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, τα εγχειρίδια διαφόρων επιστημών χρειάσθηκε να εμπλουτισθούν ή να ξαναγραφούν. Η θεωρία των κυματίων αποτελεί προέκταση της ανάλυσης Φουριέ του 19ου αιώνα, η οποία δεν ήταν εύκολο να έχει πολλές εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο. Αυτό που κατέστη εφικτό χάρη στις συνεισφορές του Μεγιέ. Προέκυψε έτσι μια νέα γενική μαθηματική θεωρία, που βελτίωσε την ανάλυση του Φουριέ και την έκανε πιο πρακτικά αξιοποιήσιμη.

Ο Μεγιέ, ο οποίος γεννήθηκε στην Τυνησία το 1939 και μετανάστευσε στη Γαλλία το 1957, είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής στην École normale supérieure.

Έμαθε για τη βράβευσή του την ημέρα της ανακοίνωσης του βραβείου και δήλωσε: «Νιώθω ταυτόχρονα χαρούμενος, έκπληκτος και ελαφρώς ένοχος».

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 23 Μαρτίου στο Όσλο από τον νορβηγό βασιλιά Χάραλντ.