Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Το πρώτο βατράχι που φθορίζει. Luminous frog is the first known naturally fluorescent amphibian

Στις κατάλληλες συνθήκες φωτισμού, το βατράχι φαίνεται φλούο πράσινο και μπλε. A light in the dark. Credit: Carlos Taboada et al.

Ντυμένο στα κιτρινοπράσινα με πορτοκαλοκόκκινα πουά, αυτό το αμφίβιο είναι ήδη αρκετά όμορφο στο φως της ημέρας. Απογειώνεται όμως όταν φωτιστεί με black light.

Βιολόγοι που εξερευνούν τις ζούγκλες της Νοτίου Αμερικής αναφέρουν την ανακάλυψη του πρώτου αμφιβίου που φθορίζει, ένα μικρό δενδρόβιο βατράχι με την επιστημονική ονομασία Hypsiboas punctatus.

Όμορφο στο φως της ημέρας αλλά εντυπωσιακό στο φως του black light το αμφίβιο από την Νότιο Αμερική. Fluorescence in the tree frog H. punctatus. Adult male under UV-blue light (400 nm; Upper) and white light (Lower). Credit: PNAS, doi/10.1073/pnas.1701053114

Όταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως UVA, το δέρμα του βατράχου εκπέμπει μια έντονη μπλε και πράσινη λάμψη, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS

Είναι το πρώτο αμφίβιο στο οποίο παρατηρείται φθορισμός, και ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα χερσαίων ζώων, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Φθορισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα μόριο απορροφά ακτινοβολία και στη συνέχεια την επανεκπέμπει σε μεγαλύτερα μήκη κύματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τα μήκη κύματος του υπεριώδους φωτός μέχρι τα μήκη κύματος του πράσινου και του μπλε).

Σε αντίθεση με το φαινόμενο της βιοφωταύγειας, στο οποίο ένας οργανισμός εκπέμπει το δικό του φως στο απόλυτο σκοτάδι, ο φθορισμός απαιτεί την έκθεση σε φωτισμό.

This glowing tube anemone, a relative of sea anemones, was found 500 metres beneath the waves in the Gulf of Mexico. See a gallery of glow-in-the-dark sea creatures. Image: Jörg Wiedenmann

Από τα κοράλλια μέχρι τους καρχαρίες, ο φθορισμός είναι διαδεδομένος στη θάλασσα. Μέχρι σήμερα, τα μόνα χερσαία ζώα στα οποία είχε παρατηρηθεί είναι κάποιοι παπαγάλοι και σκορπιοί.

Η χρησιμότητά του παραμένει άγνωστη, δεν αποκλείεται όμως να σχετίζεται με την επικοινωνία και το καμουφλάζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου