James Ensor, Les pochards, Soaks,
1883. Η ικανότητα μεταβολισμού της αιθυλικής αλκοόλης επέτρεψε στους προγόνους
μας να τρέφονται με μισοσαπισμένα φρούτα που αλλιώς θα πήγαιναν χαμένα. A novel
research unveiled that consumption of alcohol by human race started about 10
million years ago. As per study researchers, through breaking down alcohol,
human ancestors made most out of rotting, fermented fruit that fell on the
forest floor.
Γιατί
καμιά φορά λαχταράμε ένα ποτάκι μετά τη δουλειά; Είναι μια επιθυμία που χάνεται
στα βάθη της εξελικτικής ιστορίας, απαντά αμερικανική μελέτη. Η ικανότητα
μεταβολισμού της αιθυλικής αλκοόλης επέτρεψε στους προγόνους μας να τρέφονται
με μισοσαπισμένα φρούτα που αλλιώς θα πήγαιναν χαμένα.
Ο
άνθρωπος και αρκετά ακόμα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν τη μεταβολική ικανότητα να
καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ -το οποίο περιέχει αρκετές θερμίδες- χωρίς
να μεθούν ή να αρρωσταίνουν.
Μόλις
οι πρόγονοί μας κατέβηκαν από τα δέντρα
Bottoms up: The
mutation spotted by the researchers coincided with the change to a terrestrial
lifestyle, and may have given human ancestors a selective advantage as it meant
they could eat highly fermented fruit when food was scarce. This same trait can be seen in chimpanzees today.
Η
εικόνα που δίνει η νέα έρευνα είναι ότι η ικανότητα αυτή εμφανίστηκε όταν οι
πρόγονοί μας κατέβηκαν από τα δέντρα και άρχισαν να καταναλώνουν πεσμένα
φρούτα, τα οποία ζυμώνονται από μικροοργανισμούς και περιέχουν σημαντικές
ποσότητες αιθανόλης.
Η
μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην
ανοιχτή επιθεώρηση PNAS, δείχνει να διαψεύδει τις υποψίες ορισμένων ερευνητών
ότι η ικανότητα μεταβολισμού της αιθανόλης εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα, όταν ο
άνθρωπος άρχισε να παράγει ποτά από ζύμωση.
Η
ομάδα του Μάθιου Κάριγκαν, βιολόγου στο Κολέγιο της Σάντα Φε στο Γκέινσβιλ,
εστιάστηκε στο ένζυμο της «αλκοολικής αφυδρογονάσης», ή ADH4, ένα από τα ένζυμα
που επιτρέπουν το μεταβολισμό του αλκοόλ.
Οι
ερευνητές συνέκριναν τις διάφορες ποικιλίες του ενζύμου σε 19 πρωτεύοντα
θηλαστικά. Από τις διαφορές που εντόπισαν μπόρεσαν να υπολογίσουν ποια ήταν η
εξελικτική πορεία του ενζύμου και ποιες ήταν οι αρχαίες ποικιλίες του. Στη
συνέχεια δημιούργησαν συνθετικές βερσιόν αυτών των αρχαίων ποικιλιών και
μέτρησαν πόσο αποτελεσματικές είναι στο μεταβολισμό του αλκοόλ.
Πριν
από 10 εκ. χρόνια αυξήθηκε η απόδοση στον μεταβολισμό της αιθανόλης
Pictured are the
amino acid changes in the evolution of humans. ADH4 proteins are shown along
tree branches. Ancestral ADH4 proteins examined in this study are shown by numbered
nodes within the tree. Branches of the tree in red indicate enzymes active
against ethanol.
Η
εικόνα που προκύπτει από την ανάλυση είναι ότι, πριν από δέκα εκατομμύρια χρόνια,
ο κοινός πρόγονος του ανθρώπου, του γορίλα και του χιμπατζή εξέλιξε μια νέα
ποικιλία του ενζύμου ADH4 που αύξησε κατά 40% την απόδοση στον μεταβολισμό της
αιθανόλης.
Αυτό
δεν μπορεί να ήταν τυχαίο. «Περίπου εκείνη την εποχή, το κλίμα της Γης
είχε αρχίσει να γίνεται πιο κρύο, οι πηγές τροφής άλλαξαν, και αυτός ο πρόγονός
μας άρχισε να εξερευνά τη ζωή στο έδαφος» σχολιάζει ο δρ Κάριγκαν στο δικτυακό τόπο της
επιθεώρησης Science.
Εξελικτικό
πλεονέκτημα
The evolution of...
booze? Man has been drinking for 1000 times longer than it was believed.
Τα
πρωτεύοντα που μπορούσαν να καταναλώνουν τα σαπισμένα φρούτα χωρίς να μεθούν θα
είχαν το πλεονέκτημα και τα γονίδιά τους διαδόθηκαν στον πληθυσμό μέχρι που
έγιναν ο κανόνας.
The human desire to
drink far outdates the oldest brewery. It was believed that alcohol was first
consumed by man around 9000 years ago but a new study claims primates first
supped on it 10 million years ago.
Η
θεωρία αυτή θα εξηγούσε εξάλλου γιατί οι άνθρωποι αγαπούν το ποτό, και αρκετοί
ζουν εθισμένοι. Η αιθανόλη φαίνεται πως ήταν κάποτε μια σημαντική πηγή τροφής,
δεν είναι περίεργο ότι ο εγκέφαλος τη συνέδεσε με την ευχαρίστηση.