Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

«Πλυντήριο» του εγκεφάλου ο ύπνος. Sleep gives new meaning to brain washing

Felix Vallotton, Sleep, 1908. Sleep boosts the production of brain cells necessary for it to function properly, new study finds.

Ως «πλυντήριο» του εγκεφάλου φαίνεται πως λειτουργεί ο ύπνος, καθώς, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ξεκούρασης ο εγκέφαλος «ξεπλένεται» από τις περιττές τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί εντός του μέσα στην ημέρα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science», το εν λόγω σύστημα απομάκρυνσης νευροτοξινών αποτελεί έναν θεμελιώδη λόγο που καθιστά τον ύπνο απαραίτητο.

«Νοικοκύρης» ο εγκέφαλος

University of Wisconsin research showed sleeping helps growth of myelin which allows electrical impulses to move rapidly from one cell to the next.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται με σκοπό την επέκταση των περιοχών ανάμεσα στους νευρώνες για τη διοχέτευση «καθαριστικού» υγρού με στόχο την απομάκρυνση των τοξινών.

Lucian Freud, Sleeping Nude, 1950

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου και συνεπώς η συσσώρευση νευροτοξινών στον εγκέφαλο, θα μπορούσε να συνδέεται με την εμφάνιση εγκεφαλικών διαταραχών.

«Ο εγκέφαλος λειτουργεί με συγκεκριμένα ενεργειακά αποθέματα. Ωστόσο υπάρχουν δυο λειτουργικά μοτίβα βάσει των οποίων μπορεί να λειτουργήσει: το ξυπνητό και συνειδητό μοτίβο και το μοτίβο “καθαρισμού”» αναφέρει η ερευνήτρια δρ Μάικεν Νέντεργκαρντ. «Είναι σαν ένα πάρτι στο σπίτι: μπορεί κανείς να επιλέξει είτε να διασκεδάσει τους καλεσμένους, είτε να καθαρίσει το σπίτι. Αλλά δε μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα».

Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων ερευνών, τα οποία επικεντρώνονταν στο «αποχετευτικό σύστημα» του εγκεφάλου – γνωστό και ως «γλεμφικό» σύστημα – το οποίο αναλαμβάνει να απομακρύνει οτιδήποτε περιττό, με σκοπό την ομαλή λειτουργία του.

Marie Francois Constance Mayer-Lamartiniere, The Sleep of Venus and Cupid, 1806

«Πρόκειται για έναν ζωτικό μηχανισμό, ο οποίος όπως φαίνεται ενεργοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου» υπογραμμίζει η δρ Νέντεργκαρντ. «Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος δαπανά πολλή ενέργεια κατά τη διαδικασία του καθαρισμού, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιεί ταυτόχρονα περίπλοκες διεργασίες όπως π.χ. η επεξεργασία δεδομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου