Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Νομπέλ μητρότητας παίρνουν τα χταπόδια. Deep-Sea Octopus Sets Brooding Record

Τα θηλυκά του είδους Graneledone boreopacifica προστατεύουν τα αβγά τους για 4 ½ χρόνια! A female Graneledone boreopacifica octopus, a deep sea species, has set a new world record for longest brooding period. The dedicated mom watches over her eggs for 53 months. YouTube/MBARI

Μια όχι απλά εκπληκτική αλλά κυριολεκτικά απίστευτη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά ενός είδους χταποδιού που ζει σε μεγάλα βάθη αφού γεννήσουν τα αβγά τους κάθονται κοντά τους και τα προστατεύουν για διάστημα περίπου 4 ½ ετών χωρίς μάλιστα σε αυτό το διάστημα να τρέφονται!

Η ανακάλυψη

The deep-sea octopus Graneledone boreopacifica now holds the record for the longest brooding period of any animal on the planet. Image: NOAA Photo Library, Flickr.

Ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Monterey Bay Aquarium χρησιμοποιούσαν ένα ρομποτικό υποβρύχιο για να εξερευνήσουν τον υποθαλάσσιο κόσμο στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Κάποια στιγμή το υποβρύχιο εντόπισε σε βάθος 1,6 χλμ ένα χταπόδι.

To εικονιζόμενο G.boreopacifica με τα αβγά του τα οποία προσέχει για πολλά έτη χωρίς καν να τρέφεται το ίδιο! Bathypolypus arctics with its eggs. 4.5 years is a pretty long time to spend guarding your progeny … especially on an empty stomach. Image: Robison et al.

Το χταπόδι ανήκε στο είδος Graneledone boreopacifica και όπως αποδείχτηκε από την παρακολούθηση του είχε γεννήσει 160 ημιδιάφανα αβγά και καθόταν εκεί μαζί τους.

Η παρακολούθηση

This deep-sea octopus (Graneledone boreopacifica) spent four and one half years brooding her eggs on a ledge near the bottom of Monterey Canyon, about 1,400 meters (4,600 feet) below the ocean surface. Credit: MBARI

Η συμπεριφορά του χταποδιού κέντρισε το ενδιαφέρον τον ερευνητών που αποφάσισαν να το παρακολουθήσουν. Έτσι για τους επόμενους 53 μήνες πραγματοποίησαν 18 καταδύσεις συλλέγοντας στοιχεία για το χταπόδι που παρέμενε πεισματικά στη ίδια θέση.

After four years and five months, only empty egg cases were left behind.

Οι ερευνητές είδαν ότι το χταπόδι προστάτευε τα αβγά τόσο από όποιον τα πλησίαζε όσο και από σκουπίδια ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν κάποια ζημιά. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σε όλο αυτό το διάστημα το θηλυκό είχε αποκλειστικά στραμμένη την προσοχή του στα αβγά και δεν ασχολούνταν καθόλου με τη διατροφή του.

Scientists first spotted the octopus heading for a brooding site on the rocks of the Monterey Canyon.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το θηλυκό όχι μόνο δεν άφηνε στιγμή το πόστο του για να αναζητήσει τροφή αλλά δεν έκανε καν προσπάθεια να αρπάξει κάποιο θήραμα (καβούρια, γαρίδες κ.α) που περνούσαν από μπροστά του. Έτσι, όπως υποστηρίζουν, μέχρι να κάνουν την εμφάνιση τους τα χταποδάκια η μητέρα τους δεν είχε τραφεί καθόλου!

The previous brooding record was held by a giant red shrimp, which protects its eggs for 20 months.

Το θηλυκό που παρακολουθούσαν οι ερευνητές μετά από κάποιο διάστημα είχε αδυνατίσει αρκετά ενώ είχε αλλάξει και το χρώμα του, φαινόμενα που συνδέονται με την παρατεταμένη ασιτία. «Είναι το μεγαλύτερο διάστημα επώασης που γνωρίζουμε στο ζωικό βασίλειο. Είναι ασυνήθιστο, είναι καταπληκτικό. Ακόμη είμαστε έκπληκτοι με αυτό που είδαμε» αναφέρει ο Μπρους Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία δημοσιεύει την ανακάλυψη στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Ίσως θα πρέπει οι επιστήμονες να μελετήσουν το συγκεκριμένο είδος για να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που το διατηρεί στη ζωή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τρέφεται. Τα ευρήματα θα είναι αναμφισβήτητα πολύτιμα σε πολλούς τομείς της επιστημονικής έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου