Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Ακόμα και οι αρουραίοι βρίσκουν σέξι το κομπινεζόν. Why Men Love Lingerie: Rat Study Offers Hints

Brassaï. Le Corset noir, 1934. Ο εγκέφαλός τους μαθαίνει να συνδέει ερεθίσματα της όρασης και της αφής με το σεξ υποστηρίζει νέα μελέτη. Just as lingerie turns on human males, tiny jackets do the same for male rats, a new study finds. In an unusual study, researchers allowed virgin male rats to have sex with females wearing special rodent "jackets." Later, when scientists gave the males a chance to mate again, the animals preferred to mate with jacket-wearing female rats rather than with unclad ones.

Παρθένοι αρσενικοί αρουραίοι που είχαν την πρώτη τους εμπειρία με ελαφρώς ντυμένα θηλυκά απέκτησαν βίτσιο με τα μικροσκοπικά τους εσώρουχα, αναφέρουν ψυχολόγοι στον Καναδά. Η ασυνήθιστη μελέτη δείχνει πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει να συνδέει ερεθίσματα της όρασης και της αφής με το σεξ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κονκόρντια στο Μόντρεαλ άφησαν άπειρα αρσενικά να ζευγαρώσουν με δεκτικά θηλυκά ντυμένα με ένα μικροσκοπικό γιλέκο. Όταν τα αρσενικά είχαν ξανά την ευκαιρία να ζευγαρώσουν, έδειχναν σταθερή προτίμηση σε θηλυκά που φορούσαν ίδια γιλέκα, αντί στις ολόγυμνες υποψήφιες. Η απουσία γιλέκου βρέθηκε μάλιστα να καθυστερεί την εκσπερμάτιση.

Το «βίτσιο» που απέκτησαν τα νεαρά αρσενικά δείχνει πως ο εγκέφαλός τους έμαθε να συνδέει το γιλέκο ρόμπα με τη σεξουαλική πράξη. «Έμαθαν πως, κάθε φορά που η σύντροφός μου φορά εσώρουχα, εγώ θα κάνω σεξ» λέει στο LiveScience ο Γκονσάλο Κιντάνα Σουνίνο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Αρουραίοι με... βίτσια

Τα θηλυκά πειραματόζωα φορούσαν ένα γιλέκο, αντίστοιχο των γυναικείων εσώρουχων. Male rats can be trained to find female rats sexier when clad in tiny jackets. Credit: Gonzalo R. Quintana Zunino

Σε προηγούμενες μελέτες, η ίδια ομάδα είχε δείξει ότι οι αρουραίοι που είχαν μάθει να συνδέουν το σεξ με μια συγκεκριμένη μυρωδιά, το άρωμα του αμύγδαλου, προτιμούσαν να ζευγαρώνουν με θηλυκά που φορούσαν το συγκεκριμένο άρωμα.

Αφού εξέτασαν το ρόλο της όσφρησης, συνέχισαν τα πειράματα με την όραση και την αφή. Στη δοκιμή που πραγματοποίησαν με τα εσώρουχα για αρουραίους, τα αρσενικά όχι μόνο έβλεπαν το γιλέκο ρόμπα, αλλά επιπλέον ένιωθαν την υφή του με τα μουστάκια τους καθώς καβαλούσαν το ντυμένο θηλυκό.

Τα πειραματόζωα μπορεί να απόλαυσαν το σεξ στη διάρκεια του πειράματος, δεν τους βγήκε όμως σε καλό. Θέλοντας να μάθουν τι συνέβαινε στους εγκεφάλους τους, οι ερευνητές τα θυσίασαν αμέσως μετά την τελευταία σεξουαλική πράξη.

Στη συνέχεια εμβάπτισαν τους εγκεφάλους τους σε μια χρωστική ουσία που δείχνει σε ποιες περιοχές εκφραζόταν το γονίδιο c-fos, του οποίου η λειτουργία θεωρείται δείκτης νευρωνικής ενεργοποίησης.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν το Νοέμβριο σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστήμης στην Ουάσινγκτον, δείχνουν ότι τα αρσενικά που είχαν την πρώτη τους εμπειρία με ντυμένα θηλυκά εμφάνιζαν αυξημένη δραστηριότητα στα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου όπως ο επικλινής πυρήνας.

Brassaï. Nu, 1932.

Παρά τις διαφορές του ανθρώπου από τον αρουραίο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει στον ανδρικό εγκέφαλο όταν μαθαίνει να συνδέει το σεξ με οπτικά, απτικά ή οσφρητικά ερεθίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου