Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Γεμάτη «Αlien» ήταν κάποτε η Γη. Cambrian Spiky Worm Discovered in China

Το Collinsium cilιosum ήταν ένα εντυπωσιακό στην όψη ον. An international team of paleontologists, co-led by Dr Xi-guang Zhanga and Dr Jie Yang of Yunnan University, has described a new species of super-armored worm with legs that lived in what is now China during the early Cambrian, about 500 million years ago. Reconstruction of Collinsium ciliosum. Image credit: Javier Ortega-Hernandez / Sci-News.com / Dimitris Siskopoulos.

Πριν από μια εβδομάδα τον γύρο του κόσμου έκανε η ανακάλυψη στα Βραχώδη Όρη του Καναδά ενός παράξενου θαλάσσιου σκουληκιού που ζούσε πριν από 508 εκ. έτη. Ενός πλάσματος που έμοιαζε με τα τερατώδη εξωγήινα όντα που βλέπουμε σε θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Ερευνητές με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ανακάλυψαν στην Κίνα ένα ακόμη… alien.

Η πρώτη πανοπλία

Εντοπίστηκε άλλο ένα «εξωτικό» ον που ζούσε πριν από 500 εκ. έτη. The soft-bodied but “super-armoured” Collinsium ciliosum, a Collins’ monster-type worm discovered in China and dating from the early Cambrian period. Image credit: Jie Yang.

Πρόκειται και πάλι για ένα σκωληκοειδές θαλάσσιο ον που ζούσε την ίδια ακριβώς περίοδο με εκείνο στον Καναδά. Οι ερευνητές τοποθετούν την παρουσία του στη Γη πριν από 518 εκ. έτη. Το Collinsium cilιosum όπως ονομάστηκε το πλάσμα αυτό είχε μήκος περίπου 10 εκατοστά και όλο το σώμα του ήταν καλυμμένο με μικρότερα και μεγαλύτερα αγκάθια που λειτουργούσαν ως προστατευτική πανοπλία. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα σε μέγεθος είδη που ζούσαν εκείνη την περίοδο όπου μόλις είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα ζώα στον πλανήτη. Είναι φυσικά και από τα πρώτα που ανέπτυξαν στο σώμα τους τέτοιους προστατευτικούς μηχανισμούς. Το C.cilιosum διέθετε 12 μπροστινά πόδια και 18 πίσω πόδια. Τα μπροστινά του πόδια ήταν καλυμμένα με πολλές προεξοχές που φιλτράριζαν την τροφή του από το νερό. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».