Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

«Σταυροφορία» για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. $100m Breakthrough Listen is 'largest ever' search for alien civilisations

Η αναζήτηση νοήμονος εξωγήινης ζωής λαμβάνει νέες διαστάσεις με το νέο ερευνητικό πρόγραμμα. Breakthrough Listen is the largest ever scientific research program aimed at finding evidence of civilizations beyond Earth. Image via Breakthrough Listen.

Τη συνεργασία του με τον ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ ανακοίνωσε ο Στίβεν Χόκινγκ, σε μία καινούρια προσπάθεια για τον εντοπισμό πολιτισμών σε άλλους πλανήτες.

Ξεκινά νέο ερευνητικό πρόγραμμα με προεξέχων μέλος τον Στίβεν Χόκινγκ. Russian billionaire Yuri Milner announced the Breakthrough Listen project in London on July 20, 2015. Panel at right includes physicist Stephen Hawking, astronomer Martin Rees, SETI pioneer Frank Drake, Cosmos producer Ann Druyan and astronomer Geoffrey Marcy, whose work has been pivotal in the search for extrasolar planets. Credit: Getty Images

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μπορίσοβιτς Μίλνερ που δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς του Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών είναι επίσης γνωστός για την αγάπη του για το Διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γονείς του τον ονόμασαν Γιούρι προς τιμήν του θρυλικού Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε από τα σύνορα της Γης. Ο Μίλνερ χρηματοδοτεί ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης ζωής και μάλιστα κάποιου προηγμένου πολιτισμού.

Θέλουμε να τους… ακούσουμε

Parkes Observatory radio telescope in Australia will be used for the search. Credit: Getty Images

Το πρόγραμμα ονομάζεται Breakthrough Listen και οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα πολύ ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια.The Breakthrough Listen launch at the Royal Society. The project will be the most comprehensive search for radio and optical signals coming from intelligent life beyond the solar system.

Σε πρώτη φάση ο Μίλνερ προσέφερε 100 εκ. δολάρια με τα οποία οι ερευνητές αναμένεται να δεσμεύσουν για δική τους χρήση χιλιάδες ώρες λειτουργίας αυτών των τηλεσκoπίων. Η έρευνα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής δεν θα επικεντρωθεί μόνο στον γαλαξία μας αλλά σε περίπου 100 γαλαξίες. Στόχος είναι να εντοπιστούν σήματα που προέρχονται από νοήμονες πολιτισμούς.

Stephen Hawking gives his support to Breakthrough Listen, an intensive search for alien life.

Η εκκίνηση του προγράμματος έγινε την Δευτέρα στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου με κεντρικό ομιλητή τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ.

This telescope in Greenbank, West Virginia will join in the search for intelligent life in the universe as part of the Breakthrough Listen endeavor. Image via NRAO/AUI/NSF

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και άλλοι διάσημοι επιστήμονες όπως Βρετανός αστρονόμος Μάρτιν Ρις και ο Αμερικανός αστρονόμος Φράνκ Ντρέικ εκ των πρωτοπόρων των ερευνητικών προσπαθειών εντοπισμού προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών όπως το πρόγραμμα SETI.

Κατά την παρουσίαση του Breakthrough Listen, το οποίο θα διαρκέσει 10 χρόνια, ο Χόκινγκ επισήμανε τη σημασία που έχει η αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης. "It is important for us to know if we are alone in the dark." Professor Stephen Hawking. Credit: Getty Images

«Το νέο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αυξάνει τις ελπίδες για την απάντηση του ερωτήματος του ο άνθρωπος έχει παρέα στο Σύμπαν. Ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε στην απάντηση αυτού του ερωτήματος. Ο άνθρωπος έχει βαθιά ανάγκη να εξερευνά, να μαθαίνει, να γνωρίζει. Επιπλέον ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον έτσι είναι σημαντικό για εμάς να μάθουμε αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν» ανέφερε στην ομιλία του ο Χόκινγκ. Ο Μίλνερ χρηματοδοτεί και ένα δεύτερο πρόγραμμα, με την ονομασία Breakthrough Message, το οποίο έχει στόχο τη σύνταξη ενός μηνύματος που θα μπορούσαν να μεταδώσουν οι γήινοι στο Διάστημα.