Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Βρέθηκε θαμμένο Στόουνχεντζ! Giant 'Stonehenge' more than 4,500 years old found buried a mile from ancient stone circle

Το μνημείο βρίσκεται σε βάθος ενός μέτρου σε κοντινή από το διάσημο βρετανικό αξιοθέατο. Έτσι θα ήταν το μνημείο αν βρισκόταν στην επιφάνεια. Ancient ring: Artist’s impression of the arena.

Σε απόσταση μόλις 1.6 χλμ από το μνημείο του Στόουνχεντζ εντοπίστηκε με ειδικά ραντάρ ένα παρόμοιο μνημείο που είναι θαμμένο περίπου ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια.
  
Αυξάνεται το μυστήριο

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μνημείου με τους λίθους όπως θα ήταν αυτό αν βρισκόταν στην επιφάνεια. British Science Association image showing how the Durrington Walls monoliths might have looked more than 4,500 years ago.

Τα ραντάρ εντόπισαν περίπου 90 λίθους ύψους πέντε μέτρων ο καθένας εξ αυτών. Σε αντίθεση με το Στόουνχεντζ που οι λίθοι είναι τοποθετημένοι κυκλικά οι… υπόγειοι λίθοι είναι τοποθετημένοι σε ευθεία γραμμή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών το μνημείο έχει ηλικία περίπου 4.5 χιλιάδες έτη και αποτελούσε μέρος ή κάποιου είδους προέκταση του μνημείου που γνωρίζουμε αλλά επιλέχθηκε από τους δημιουργούς του να παραμείνει αθέατο τοποθετώντας τους λίθους κάτω από το έδαφος.

A motorised magnetometer system being used to survey the land around Stonehenge.

Αυτό το θαμμένο μνημείο δεν είναι το πρώτο που έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Στόουχεντζ. Έχουν εντοπιστεί και άλλα μνημεία και κατασκευές κάτω από το έδαφος σε κοντινές αποστάσεις από το μυστηριώδες αρχαίο αξιοθέατο της Βρετανίας.

 Stone circle: Stonehenge. PA

Τα νέα ευρήματα κάνουν τους ειδικούς να πιστεύουν ότι υπήρχε στην περιοχή του Στόουνχεντζ ένα πολύ μεγάλο θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο με επίκεντρο πιθανώς το μνημείο που έχει διασωθεί.