Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

Χώκινγκ: Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα ρομπότ αλλά τον καπιταλισμό. Stephen Hawking Says We Should Really Be Scared Of Capitalism, Not Robots

Ο βραβευμένος θεωρητικός φυσικός προβλέπει ότι οι οικονομικές ανισότητες στο μέλλον θα ενταθούν, αφού πολλές από τις δουλειές στις οποίες απασχολούνται σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι θα καταργηθούν εξαιτίας της αυτοματοποίησης που θα φέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Stephen Hawking: "If machines produce everything we need, the outcome will depend on how things are distributed."

Ο Στήβεν Χώκινγκ προέβλεψε ότι οι ανισότητες θα ενταθούν στο μέλλον οδηγώντας σε μια «οικονομική Αποκάλυψη», αφού πολλές από τις δουλειές στις οποίες απασχολούνται σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι θα καταργηθούν εξαιτίας της αυτοματοποίησης που θα φέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Το ανθρώπινο είδος δεν κινδυνεύει τόσο από υπερεξελιγμένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, όσο από τους ιδιοκτήτες των μηχανικών μέσων παραγωγής, εκτίμησε ο βραβευμένος επιστήμονας Στήβεν Χώκινγκ, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνεδρίας που είχε με το κοινό μέσω της πλατφόρμας Reddit, την προηγούμενη Πέμπτη. 

Ο θεωρητικός φυσικός προέβλεψε ότι η οικονομική ανισότητα θα ενταθεί στο μέλλον, καθώς πολλές από τις δουλειές στις οποίες απασχολούνται σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι θα καταργηθούν με την αυτοματοποίηση που φέρνει σταδιακά η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Stephen Hawking wrote on Thursday that if machine-produced wealth is not shared, technology will drive "ever-increasing inequality." KIRSTY WIGGLESWORTH/ASSOCIATED PRESS

Όταν οι μηχανές θα φτάσουν να παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, η κοινωνική διαστρωμάτωση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο διανομής του παραγόμενου πλούτου. Στο καλύτερο σενάριο για το μέλλον, η διανομή αυτή γίνεται δίκαια και όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη απολαμβάνουν μία πλουσιοπάροχη ζωή μακριά από κάθε υποχρέωση για εργασία.

Στον αντίποδα, προβάλλει η πιθανότητα μιας δυστοπίας όπου το λόμπυ των «ιδιοκτητών των μηχανών» συνασπίζεται επιτυχώς κατά της απαραίτητης αναδιανομής, καταδικάζοντας τους πολλούς στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Οι έως τώρα εφαρμοζόμενες πρακτικές και τάσεις, προκρίνουν το δυσάρεστο σενάριο ως το πιο πιθανό, με την πρόοδο της τεχνολογίας να οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, εκτίμησε ο θεωρητικός φυσικός.

Πηγές: skai.gr – huffingtonpost.com