Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Βρέθηκαν και τα φτερά των Σφιγγών - Για πρώτη φορά βίντεο μέσα από τον τάφο. Amphipolis: Sphinxes’s wings discovered; Video from inside the tomb released

Αμφίπολη: Δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο. Πιθανότατα υστερότερη σε σχέση με το ταφικό μνημείο η κατασκευή των τοίχων σφράγισης- βρέθηκαν νέα κομμάτια των Σφιγγών. Greek Culture Ministry released footage from inside the mysterious ancient tomb of Amphipolis. In a press conference held on Tuesday afternoon, the Culture Ministry briefed also about the lasted findings of the ongoing excavations.

Δεν υπάρχει, τελικά, θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τετάρτου χώρου στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Η υπόθεση εργασίας βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας που πιθανολογούσε την ύπαρξή του δεν επιβεβαιώνεται, τελικά, από την ανασκαφική διαδικασία. Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ενημέρωσης της 28ης Οκτωβρίου  «η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης».

Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

The latest findings unearthed are: 1. fragments of the wings of the two Sphinxes. 2. fragments of the neck of one Sphinx. 3. parts of the famous mosaic featuring the Abduction of Persephone

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Sphinx wings fragment. With the found bodies, head and wings archaeologists could reproduce in a drawing the full figure of the Sphinxes at the entrance of the tomb.

Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.

Exact details about the latest findings in Culture Ministry website in Greek.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος στον τρίτο θάλαμο ενώ στην επόμενη τακτική ενημέρωση θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις που μπορούν να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.


Προς το παρόν, δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 2’10΄΄ από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Πρόκειται για υλικό αμοντάριστο, με φυσικούς ήχους, όπου έχουν αφαιρεθεί οι πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Το υλικό παρουσιάζεται όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής καθώς η εργοταξιακή μορφή της τελευταίας δεν επιτρέπει την επεξεργασία του σε συνθήκες στούντιο.