Απολαύσεις
με «άρωμα» Γης, μεταφέρει το Soyuz.
Astronauts on the station will finally enjoy a decent brew thanks to the
machine designed by Lavazza and Argotec. Photo: Lavazza
Τρία
νέα μέλη πληρώματος, ανάμεσά τους η πρώτη Ιταλίδα αστροναύτης, έφτασαν τη
Δευτέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Today's voyage will
mean major food upgrades for the astronauts aboard. Russian spacecraft carrying
Italy’s first female astronaut also delivers espresso machine, apples and
tomatoes.
Το
Soyuz με το οποίο
ταξίδεψαν μετέφερε και ένα άλλο πολύτιμο φορτίο: χαβιάρι, φρέσκα φρούτα, αλλά
και την πρώτη μηχανή εσπρέσο σχεδιασμένη για το Διάστημα.
A Soyuz TMA-15M
spacecraft carrying supplies for the international space station blasts off
from the launch pad at the Baikonur cosmodrome Photograph: Shamil
Zhumatov/Reuters
Το
Soyuz εκτοξεύτηκε από
το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα,
μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Το ταξίδι διήρκεσε μόλις έξι ώρες, ακολουθώντας μια πιο
σύντομη διαδρομή σε σχέση με παλαιότερες πτήσεις, οι οποίες διαρκούσαν πάνω από
δύο μέρες.
Η
αποστολή
H Σαμάνθα Κριστοφορέτι, σμηναγός της
ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, στις προετοιμασίες για την εκτόξευση. Samantha
Cristoforetti taking part in a preflight training session (AFP).
Η
37χρονη Σαμάνθα Κριστοφορέτι, σμηναγός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας,
έφτασε στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα μαζί με τον ρώσο Αντόν Σκαπλέροφ και
τον αμερικανό Τέρι Βερτς.
The new team is to
stay at the space station until May.
Θα
μείνουν μέχρι τον Μάιο στον ISS,
στον οποίο βρίσκονταν ήδη ένας αμερικανός και δύο ρώσοι.
Θα
μπορέσουν να απολαύσουν «15 κουτιά με 30 γραμμάρια χαβιάρι το καθένα, καθώς και
μήλα, πορτοκάλια, τομάτες και 140 δόσεις γάλακτος σε σκόνη και μαύρο τσάι χωρίς
ζάχαρη» όπως είπε ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο Itar-Tass.
H ειδικά σχεδιασμένη μηχανή espresso ώστε να αντιμετωπίζει τις συνθήκες
έλλειψης βαρύτητας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Pouch coffee that packs a
punch. (Lavazza)
To πλήρωμα θα έχει επίσης στη διάθεσή του μια
μηχανή εσπρέσο, βάρους 20 κιλών, που σχεδιάστηκε από την ιταλική εταιρεία καφέ Lavazza και την εταιρεία Argotec, η οποία ειδικεύεται στη διαστημική
κουζίνα.
Πως
λειτουργεί μια μηχανή εσπρέσο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. No baristas
needed. (Lavazza)
Έτσι
οι αστροναύτες θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσουν αυθεντικό
ιταλικό καφέ σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Συνολικά
16 χώρες συνεργάζονται στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, του
οποίο το κόστος ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.
After docking their
Soyuz TMA-15M spacecraft to the Rassvet module of the International Space
Station, Expedition 42/43 Soyuz Commander Anton Shkaplerov of the Russian
Federal Space Agency (Roscosmos), NASA Flight Engineer Terry Virts and Flight
Engineer Samantha Cristoforetti of the European Space Agency opened hatches and
were greeted by station Commander Barry Wilmore of NASA and Flight Engineers
Alexander Samokutyaev and Elena Serova of Roscosmos.
Μετά
τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν
πληρώματα στο τροχιακό συγκρότημα. Η Ρωσία χρεώνει τη NASA 70 εκατομμύρια δολάρια για κάθε θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου