Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Xαβιάρι και εσπρέσο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Astronauts take espresso machine and caviar to International Space Station

Απολαύσεις με «άρωμα» Γης, μεταφέρει το Soyuz. Astronauts on the station will finally enjoy a decent brew thanks to the machine designed by Lavazza and Argotec. Photo: Lavazza

Τρία νέα μέλη πληρώματος, ανάμεσά τους η πρώτη Ιταλίδα αστροναύτης, έφτασαν τη Δευτέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Today's voyage will mean major food upgrades for the astronauts aboard. Russian spacecraft carrying Italy’s first female astronaut also delivers espresso machine, apples and tomatoes.

Το Soyuz με το οποίο ταξίδεψαν μετέφερε και ένα άλλο πολύτιμο φορτίο: χαβιάρι, φρέσκα φρούτα, αλλά και την πρώτη μηχανή εσπρέσο σχεδιασμένη για το Διάστημα.

A Soyuz TMA-15M spacecraft carrying supplies for the international space station blasts off from the launch pad at the Baikonur cosmodrome Photograph: Shamil Zhumatov/Reuters

Το Soyuz εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Το ταξίδι διήρκεσε μόλις έξι ώρες, ακολουθώντας μια πιο σύντομη διαδρομή σε σχέση με παλαιότερες πτήσεις, οι οποίες διαρκούσαν πάνω από δύο μέρες.

Η αποστολή

H Σαμάνθα Κριστοφορέτι, σμηναγός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, στις προετοιμασίες για την εκτόξευση. Samantha Cristoforetti taking part in a preflight training session (AFP).

Η 37χρονη Σαμάνθα Κριστοφορέτι, σμηναγός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, έφτασε στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα μαζί με τον ρώσο Αντόν Σκαπλέροφ και τον αμερικανό Τέρι Βερτς.

The new team is to stay at the space station until May.

Θα μείνουν μέχρι τον Μάιο στον ISS, στον οποίο βρίσκονταν ήδη ένας αμερικανός και δύο ρώσοι.

Θα μπορέσουν να απολαύσουν «15 κουτιά με 30 γραμμάρια χαβιάρι το καθένα, καθώς και μήλα, πορτοκάλια, τομάτες και 140 δόσεις γάλακτος σε σκόνη και μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη» όπως είπε ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο Itar-Tass.

H ειδικά σχεδιασμένη μηχανή espresso ώστε να αντιμετωπίζει τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Pouch coffee that packs a punch. (Lavazza)

To πλήρωμα θα έχει επίσης στη διάθεσή του μια μηχανή εσπρέσο, βάρους 20 κιλών, που σχεδιάστηκε από την ιταλική εταιρεία καφέ Lavazza και την εταιρεία Argotec, η οποία ειδικεύεται στη διαστημική κουζίνα.

Πως λειτουργεί μια μηχανή εσπρέσο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. No baristas needed. (Lavazza)

Έτσι οι αστροναύτες θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσουν αυθεντικό ιταλικό καφέ σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Συνολικά 16 χώρες συνεργάζονται στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, του οποίο το κόστος ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

After docking their Soyuz TMA-15M spacecraft to the Rassvet module of the International Space Station, Expedition 42/43 Soyuz Commander Anton Shkaplerov of the Russian Federal Space Agency (Roscosmos), NASA Flight Engineer Terry Virts and Flight Engineer Samantha Cristoforetti of the European Space Agency opened hatches and were greeted by station Commander Barry Wilmore of NASA and Flight Engineers Alexander Samokutyaev and Elena Serova of Roscosmos.

Μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα στο τροχιακό συγκρότημα. Η Ρωσία χρεώνει τη NASA 70 εκατομμύρια δολάρια για κάθε θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου