Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ξεκινά η κατασκευή του εξερευνητή της Ευρώπης. Mission to Europa: Nasa announces funding to send probe to Jupiter's ice moon

Η αποστολή Clipper θα εξερευνήσει την επιφάνεια της Ευρώπης στην οποία πιθανώς ζουν σύνθετες μορφές ζωής. The possibility of discovering life elsewhere in the solar system has come a step closer after Nasa announced funding to send a spacecraft to examine one of Jupiter’s icy moons. The Europa Clipper could launch in the middle of the next decade. An illustration of the proposed Europa Clipper performing a fly-by over Europa.

Η NASA επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι ενέκρινε μια από τις προτάσεις εξερεύνησης της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει ένας ωκεανός που πιθανώς να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής για αυτό και ο δορυφόρος αποτελεί διακαή πόθο εξερεύνησης για τους επιστήμονες. Η αποστολή θα ονομαστεί Clipper και αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό το σκάφος που θα εξερευνήσει την Ευρώπη θα ξεκινήσει το ταξίδι του στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Το πλάνο

Η NASA ανακοίνωσε ότι ξεκινά η χρηματοδότηση της αποστολής Clipper που θα ταξιδέψει στον παγωμένο δορυφόρο του Δία. Jupiter's ice-covered moon, Europa, has a deep ocean. (AP)

Η NASA ανακοίνωσε ότι προϋπολογίστηκε για τον επόμενο ένα χρόνο ένα ποσό της τάξης των 30 εκ. δολαρίων για να ξεκινήσει το πρόγραμμα κατασκευής του σκάφους. Το κόστος της αποστολής έχει υπολογιστεί στα δύο δισ. δολάρια με την NASA να προσφέρει περίπου 250 εκ. δολάρια και αναζητεί πλέον συμμάχους για να προχωρήσει το σχέδιο. Αυτός πιθανότατα δεν θα είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) που οργανώνει τη δική του αποστολή εξερεύνησης σε τρεις δορυφόρους του Δία η οποία θα ξεκινήσει το 2022.

A map of Europa's southern pole, where the geysers are thought to be erupting; an artist's conception of the geysers. (Nasa/JPL-Caltech/Seti)

Η NASA θα κάνει ότι μπορεί για να γίνει η αποστολή Clipper η οποία θα συλλέξει δεδομένα από την επιφάνεια της Ευρώπης. Η αποστολή Clipper θα είναι προπομπός για επόμενες αποστολές οι οποίες θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην παγωμένη επιφάνεια και να εξερευνήσουν τον ωκεανό που βρίσκεται από κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου